רן סולומון, "אמבר" מכון תערובת.
תרגום, המבוסס על מאמר של Maja Soderlind, et al., 2025, שפורסם ב-J. Dairy Science ויתפרסם בקרוב.
מבוא: מחלה אורתופדית, המוצגת לרוב כצליעה, היא סיבה שכיחה לכאב בפרות חלב ומשפיעה לרעה על רווחת בע”ח, ורווחיות הרפתנים, עקב פגיעה ביצור החלב, עלויות וטרינריות גבוהות יותר ויציאת פרות. צליעה בבקר נובעת לרוב מפתולוגיה של הטלפיים, הנמשכת זמן רב, כך שלעיתים משך הריפוי הוא שבועות עד חודשים, מהלך המלווה בכאבים אקוטיים וכרוניים. הוספת תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות עשויה להשפיע לטובה על ההחלמה (במקביל/בהמשך לטילוף טיפולי), עם זאת, שיכוך כאבים אינו טיפול וטרינארי עקבי לצליעה, אולי בשל אתגרים באיתור, ובכך בהכרה, של כאב בפרות בודדות. לכן, כדי להגביר את רווחת בעלי החיים ולמנוע הפסדים כלכליים, יש צורך בשיטות טובות לגילוי מוקדם והערכה של כאב אורתופדי.
כאב אורתופדי בבקר מוערך לעתים קרובות על ידי הערכת צליעה סובייקטיבית, בדרך כלל באמצעות “סולם הצליעה של שפרכר” בן 5 הנקודות. הסולם מעריך את מיקום הגב, אורך הצעד ונשיאת המשקל. ציון מעל 2 (מתוך 5) הוצע כדי להצביע על הצורך בהתערבויות, עם זאת, נמצאו נגעים כואבים בטלפיים גם בציון נמוך יותר כך שנגעים כואבים רבים עשויים שלא להיות מטופלים כאשר נעשה שימוש בניקוד צליעה סובייקטיבי.
לאחרונה פותח סולם כאבים של פרה (*CPS) המבוסס על התנהגויות גופניות והבעות פנים, להערכה ברפת של מצבים קליניים כואבים שונים, כולל אלה בעלי אופי כרוני יותר; “פרצוף כאב בקר”, שהוצע על ידי חוקרים, כלל מתחי שרירים הקשורים לשפתיים, לנחיריים, לאזור העיניים ולצד הפנים; מראה אוזניים המוטות לאחור או מטה הינן אחד מפריטי הסולם. מחקרים אחרים הראו שינויים בהבעות הפנים של בקר במהלך כאב חריף, עם זאת, שינוי הבעת הפנים במהלך כאב אורתופדי קל עד בינוני בבקר טרם נחקר, וכך גם לא נחקר האם כל ההתנהגויות המתוארות ב- CPSקיימות בפרות עם כאב אורתופדי, או אם התנהגויות מסוימות קיימות בתדירות גבוהה יותר.
המטרה הכוללת של מחקר זה הייתה להעריך אם ניתן להשתמש ב-CPS כדי לזהות התנהגויות כאב אצל פרות חולבות צולעות קלות עד בינוניות כאשר הן נייחות, ולחקור אם פרות עם כאב אורתופדי מבטאות התנהגויות מסוימות, והבעות פנים הקשורות לכאב, כפי שמתואר בסולם הכאב.
שיטות: העבודה בוצעה ברפת המחקר של האוניברסיטה השוודית למדעי החקלאות. הנתונים שנאספו (ברפת ללא תאי רביצה) כללו 36 מקרי צליעה קלינית מ-34 פרות בודדות. כל מקרה צליעה כלל 2 ניסויים: כאשר הפרה נמצאה צולעת (ניסוי ראשוני), ולאחר טיפול ושיפור (ניסוי המשך). כל ניסוי כלל הערכת כאב באתר הניסוי תוך שימוש בהערכתCPS בשילוב סימולטאני עם הקלטת וידאו, ואחריה ניקוד צליעה של “שפרכר” ובדיקה קלינית. בנוסף, 3 צופים מיומנים ביצעו הערכות כאב “עיוורות”, בשיטת CPS, מהקלטות הווידאו בשני אירועים שונים, בהפרש של 3 שבועות ביניהם.
תוצאות: באמצעות מודלים מעורבים ליניאריים, זוהה מתאם חיובי מובהק בין סה”כ ציוני CPS לבין ציוני הצליעה בשיטת “שפרכר”, הן עבור הערכות כאב בווידיאו והן אלו שבוצעו באתר הניסוי, כך שהציונים הכוללים החזויים של CPS היו גדולים יותר כאשר ציוני הצליעה היו גבוהים יותר; עם זאת, הייתה חפיפה גדולה ברווח בר סמך (95%), מה שמצביע על קשר מורכב בין דירוג הכאב לבין עוצמת הכאב. ניתוח סטטיסטי אחר זיהה שילובים שונים של פרמטרים של CPS כולל הבעות פנים, שהיו קשורים לכאב אורתופדי. ניקוד הוידאו הראה הסכמה בינונית **בין המדרגים, **והסכמה טובה בתוך המדרגים, לגבי הציונים הכוללים של CPS; אך התקבלה שונות ניכרת בהסכמה בין המדרגים ובתוך המדרגים, לגבי פריטי סולם הציונים השונים. סעיפי הסולם “תנוחת ראש” ו”תנוחת גב” הראו הסכמה כללית חזקה בין המדרגים, ואילו הפריט “תשומת לב לסביבה” הראה הסכמה מתונה. לעומת זאת, ההסכמה בתוך המדרגים עבור הפריטים “הבעת פנים” ו”תנוחת אוזן” הייתה בדרך כלל חלשה, מה שעשוי להצביע על כך שפריטים אלה קשים יותר להערכה (הערת המתרגם: המדרג התקשה בדרוג חוזר, לדרג באותו ציון, את אותו פרמטר; ר.ס.). ה-CPS התגלה ככלי אמין להערכת כאב וידאו בפרות חולבות עם כאב אורתופדי. יתר על כן, החוקרים הראו כי הייתה שונות גבוהה בדפוסי ההתנהגות של פרות צולעות, ולכן פריטים בודדים בתוך CPS צריכים להתפרש בזהירות.
מסכמים החוקרים: המחקר הנוכחי הראה שיטת CPS הינה כלי אמין להערכת כאב אורתופדי בהקלטות וידאו, וניתן להשתמש בו כדי לזהות כאב אורתופדי בפרות חלב צולעות נייחות הן על ידי וידאו והן על ידי הערכה ברפת. עם זאת, זוהתה חפיפה גדולה בציוני הכאב בדרגות צליעה שונות, דבר המצביע על קשר מורכב בין דירוג הכאב לעוצמת הכאב. לא ניתן היה לגלות דפוס התנהגותי מובהק הקשור לכאב אורתופדי; במקום זאת, פרות עם כאב אורתופדי ביטאו שילובים שונים של התנהגויות, לכן, התנהגויות של פרות בודדות בתוך סולם ציוני CPS צריכות להתפרש בזהירות. יתר על כן, הבעת פנים הקשורה לכאב המתוארת ב-CPS נצפתה במהלך צליעה; עם זאת, יש צורך במחקר עתידי על תכונות מפורטות ודינמיות יותר של פעילויות פנים הקשורות לכאב אורתופדי.
=======================================
*סולם ציון CPS – כולל את הפרמטרים הבאים: ערנות לסביבה, פוזיציה של הראש, פוזיציה של הגב, פוזיציה של האוזניים, הבעת פנים, ותגובת בע”ח בעת גישה אליו. כל פרמטר מנוקד כ-0, 1, ולעיתים – 2, כך שסה”כ הניקוד יכול להיות בין אפס ל-10.
**הסכמה בין מדרגים (inter-ratter) – ההסכמה (השונות) לגבי פרמטר מסויים, בין מדרגים שונים; הסכמה בתוך מדרגים (intra-ratter) – ההסכמה לגבי פרמטר, של אותם מדרגים, כל פעם שדרגו מחדש. בנוסף, הסכמה מבטאת את שונות בדירוג: הסכמה טובה – שונות נמוכה וההפך (תודה למיכאל ואן-סטראטן, שהבהיר לי נקודה זו!).