יואל שטראוס, חגי זקס, רן סולומון; תזונאי מע"ג, אמבר.
התערובת תוגש חופשי באבוס/מתקן האבסה; משמעות – בכל שעה ביממה תהייה תערובת טרייה.
- יש לאפשר שטח אבוס זמין של כ-0.5 מ’ לעגל (אורך אבוס לחלק במספר העגלים).
- מידי יום (לכל המאוחר אחת ליומיים) יש לנקות את האבוס/מתקן האבסה משאריות תערובת ולחלק תערובת חדשה. יש למנוע הצטברות קמח (במידה ויש) באבוס/במתקן.
בסמוך לתערובת, יחולק קש ואו חציר דגן, באופן חופשי, בכל שעות היממה (פרט לזמן ניקוי, תתקיים נוכחות תמידית של מזון גס באבוס).
- החציר/קש יהיו באיכות טובה (לא מעופש; ריכוז אדמה סביר) המאפשרת אכילה ללא שאריות בלתי אכילות; רצוי קש חציר שנכבש במכבש מקצץ.
- יש לנקות את האבוס משאריות קש/חציר, כולל אדמה ואבנים, מידי יום, ולא יאוחר מאחת ליומיים.יש לדאוג לשקתות מים נקיות, בטמפרטורה נאותה ובזמינות שתאפשר שתייה חופשית לכל העגלים ללא תור (20-25 ס”מ שוקת/ראש).
בעת עומס חום, יש לדאוג לפחות לאוורור מספק של הסככה; במידה וההלחתה מתגברת, גדל הסיכון לפגיעה ברמת החומציות הנורמלית בכרס ולהפרעות עיכול. במצב כזה רצוי לעשות שימוש בחציר מאשר בקש.
עגלים/עגלות שבצעירותם סבלו מדלקות ראות, הסיכון להתנפחות בגיל בוגר הוא רב יותר. במידה והמידע קיים, מן הראוי לעקוב אחר פרטים אלו.
עגל/עגלה שמתנפחים (בליטה דמוית בלון בצד השמאלי של הגוף) – יש להרחיקם מידית מתערובת ולהעבירם לחצר נפרדת בה מוגש באבוס מזון גס בלבד (חציר/קש).
- יש לדאוג לטיפול רופא בפרטים המתנפחים (שחרור סתימה אם נדרש; מתן תרופה/חומר משנה מתח פנים במקרה של קצף).
- במידה ונדרש – ניתן להוסיף לתערובת מוננזין בהמלצת ומרשם רופא.
- לאחר העלמות ההתנפחות – ניתן להחזיר את בע”ח לקבוצה (לאחר כיום/יומיים).
- נדרש מעקב רצוף אחר הפרטים שהתנפחו, כי רב הסיכוי שפרטים אלו יחזרו להתנפח; לכן, פרטים שחוזרים ומתנפחים רצוי להוציא לשחיטה מוקדם ככל שניתן.
- חשוב להדגיש – בעל חיים אשר התנפח, ולא מורחק מתערובת, עלול למות מתעוקת נשימה/לב.
בעת תמותה – נדרש ניתוח לאחר המוות על ידי הרופא, וקבלת מסמך המתאר את המקרה כולל אבחון סיבת המוות אם ניתן. דיווח על תמותה ללא אישור ובדיקת רופא אינו קביל.
חשוב לציין – על פי החוק, המפטם נדרש לפנות את הפגר למתקן כלוי.