האם כדאי להוסיף כולין לפרות בתקופת המעבר?
השפעת הוספת כרום על ביצועי פרות חלב.
רקע: תקופת המעבר ועקת חום הם שניים מהאתגרים הגדולים של הפרה הישראלית. הכרום נמצא כבעל פוטנציאל משמעותי לעזור בהתמודדות עם אתגרים אלו.
על טעם ועל ריח
מחקרים רבים נערכו לגבי העדפות טעם וריח בקרב מעלי גרה. פעמים רבות בשגרת העבודה היומיומית אנו נוטים לשפוט ריחות וטעמים לפי ההעדפות שלנו כבני אדם. דוגמאות מוכרות לכולנו הן ריח קליפות הדר או ירק טרי. אך כאשר אנו מייחסים למזון מסוים העדפה בגלל תכונת טעימות (palatability) יש לעשות זאת באופן אובייקטיבי, ומומלץ להתייעץ עם בע”ח עצמו.
השפעת שינוי מקרי וחולף בתכולת החומר היבש של תחמיצים על ביצועי פרות חלב
רקע: במכון התערובת אנו עוקבים בקפידה אחר תכולות חומרי הגלם המרוכזים תוך ידיעה כי גם “תזוזות” קטנות בהרכבם הכימי עלול ליצור פערים משמעותיים בין מה שמתוכנן למה שמיוצר בפועל. הקפדה זו על תכולת חומרי הגלם במנה נדרשת כמובן בכל מרכיביה של המנה, גם אלו המשקיים ברפת.
תקופת המעבר או תקופת סוף ההיריון בעיזים
בששת השבועות האחרונים של הריון מרובה עוברים, ובארבעת השבועות הראשונים לתחלובה, עלולים להיווצר תנאים להתפתחות רעלת הריון – היפוגליצמיה/קטוזיס. ניתן לצמצם אירועי הפרעה מטבולית זו במידה ונמנע מהעז הממליטה את החשיפה לגורמי הסיכון.
הגברת תדירות האבסת הבליל הגבירה את יצור שומן החלב ועשויה להקטין את חומרת SARA (אצידוזיס תת קליני) בפרות רגישות, הנמצאות בסיכון גבוה יותר ל-SARA.
רקע: אצידוזיס תת קליני (SARA) הינה הפרעה מטבולית הבאה לידי ביטוי בעיקר בפרות גבוהות תנובה הניזונות ממנות המכילות שעור עודף של פחמימות פרמנטביליות (פריקות-כרס). כתוצאה, חל יצור רב של חומצות אורגאניות ע”י המיקרואורגניזמים (מק”א) בכרס וה-pH של מיץ הכרס יורד; כאשר ה-pH יורד אל מתחת ל-5.8 לזמן ממושך, נגרמות בעיות בריאותיות כמו למיניטיס ואבצסים בכבד; תמותה של פרוטוזואה וחיידקים מפרקי דופן תא צמחי; פגיעה בנעכלות דופן התא, צריכת המזון, יצור החלב ובמיוחד יצור השומן.
הזנה מדייקת: תוצאות ולידציה של מודל ה-CNCPS, בעזרת תכנת NDS ברפתות חלב.
רקע: מודל ה-Cornell Net Carbohydrates & Protein System) CNCPS) פותח לפי למעלה מ-25 שנה באוניברסיטת קורנל וממשיך להתעדכן על פי התקדמות המחקר עד היום. הרקע לפיתוחו היה ניסיון ליעל את הזנת פרת החלב ובאמצעות כוונון עדין של הפרמטרים התזונתיים, לצמצם הפרשת מזינים מיותרים לסביבה.
“הצד האפל” של תאורת הלילה בסככות הרפת – האם אנו מאירים נכון?
רקע: החשיכה בשעות הלילה, היא חלק טבעי ובלתי נפרד ממעגל החיים של בני האדם, בעלי החיים
והצמחייה בטבע. עם זאת, ככל שהאנושות מתקדמת, הולכת החשיכה ומצטמצמת, בגלל השימוש הנרחב
והבזבזני בתאורה. בעקבות המידע המדעי המצטבר בשנים האחרונות על ההשפעות מרחיקות לכת של
תאורה מלאכותית קצרת גל על בריאות האדם, הגדיר לאחרונה ארגון הרופאים האמריקאי את המונח
“זיהום אור”, שקבע שאור מלאכותי בלילה מזיק לבני אדם, מאחר והוא פוגע בייצור הנוירו-הורמון מלטונין
ומשבש ריתמוס (קצב) ביולוגי.
השפעת שומן מוגן משני מקורות שמן דקלים – טריגליצרידים מועשרים בחומצה פלמיטית לעומת מלחי סידן – על יצרנות של פרות חלב באמצע התחלובה
ע: הוספת שומן למנת פרות חלב מביאה להגדלת ריכוז האנרגיה במנה, שיפור ניצולת המזון, תנובת החלב והשומן, ולעיתים אף לשפור המאזן האנרגטי.